Månedens pasient september 2012

Nusse

Nusse er en 10 år gammel tispe som har vært frisk og aktiv hele livet. Den siste uken derimot har Nusse sluttet å spise, vil ikke være med på tur, har kastet litt opp og virker slapp.

På klinikken ble det tatt blodprøver og prøver fra skjeden til Nusse. Sammen med en generell undersøkelse ble mistanken om livmorbetennelse bekreftet.

Livmorbetennelse (pyometra) er en svært alvorlig tilstand som eldre tisper er utsatt for. Betennelsen oppstår som oftes 4-6 uker etter en løpetid og oppdages ved at det kommer blodig, pusaktig utflod fra skjeden. Tispen blir ofte slapp, slutter å spise, virker veldig tørst og kan også kaste opp. 

Det er svært viktig at man kontakter veterinær så raskt som mulig da dette er en sykdom som IKKE går over av seg selv og rett og slett vil ende med at tispen dør hvis den ikke får behandling.

Den beste behandlingen er å fjerne hele livmoren med eggstokker så raskt som mulig. Men dette kan være en risikofylt operasjon hvis tispen er svært dårlig og i tilegg gammel. Likevel går dette som oftest bra og tispen blir umiddeltbart bedre etter en slik operasjon. 

Alternativt går det ann å forsøke med antibiotika og en hormonsprøyte som skal få livmoren til å trekke seg sammen og støte ut pusset. Noen tisper blir bra etter en slik kur, men vil nesten alltid få betennelsen tilbake etter neste løpetid. 

Nusses eiere valgte det siste alternativet. Å la en 10 år gammel tispe gjennomgå en stor, komplisert operasjon er noe man alltid må vurdere nøye.

De siste dagene har Nusse fått bedre apetitt og vil også være med på tur igjen, forhåpentligvis går det ikke lang tid før familien har tilbake sin kjære, aktive hund!