Månedens pasient

Sofus - hofteluksasjon

Høyre side hoftedisluksasjon.

Katten Sofus kom inn på klinikken med store smerter i bakparten. I følge eierne hadde han vært vekke noen dager og klarte ikke å gå skikkelig nå. Noen undersøkelse i våken tilstand var umulig, så Sofus ble dopet ned og fikk en grundig sjekk av rygg og bekken. Det ble fort klart at hoften var ute av ledd ( hoftedisluksasjon) og et røntgenblide ble tatt for å bekrefte dette.

Sofus ble lagt i dypere narkose og lårhodet ble så manipulert tilbake i hofteskålen. Et nytt røntgenbilde ble tatt for å forsikre oss om at alt så bra ut.

Sofus ble sent hjem med foten i en spesial bandasje som forhindrer at lårhodet "hopper" ut igjen og streng beskjed om bur-hvile i 2-3 uker.

 Grunnene til hoftedisluksasjoner kan være mange. Hos hunder kan kraftige sammenstøt mot hoften, feks ved påkjørsler eller slåsskamper være grunnen. Katter er mer utsatt for å henge beina fast i gjerder o.l og et kraftig rykk kan være nok til at hoften lukserer. Hva Sofus har vært utfor får vi nok aldri vite, men forhåpentligvis blir han frisk og rask igjen og hoften holder seg der den hører hjemme!