Månedens pasient februar 2013

Tinka

Tinka med misfarging av pels rundt øynenen pga økt tåreutflod

Tinka er en søt Goldenretriver tispe på 10 måneder. I lang tid har hun vært plaget med irritasjon og økt tåreutflod fra begge øynene. 

På klinikken ble Tinkas øyne undersøkt grundig og vi oppdaget fort at hun led av en tilstand kalt Entropion. Dette er ofte et medfødt problem hvor våtkanten på det nedre øyelokket ruller innover. Hårene under øyet kommer derfor i stadig kontakt med hornhinnen og dette fører til irritasjon og ubehag for hunden. Hvis dette ikke blir behandlet kan det i verste fall føre til skade og arrdannelse på øyet.

Det ble derfor bestemt at Tinka skulle gjennomgå en operasjon hvor vi skulle korrigere dette. En tynn stripe med hud ble klippet vekk fra undersiden av begge øynene og deretter sydd sammen. På denne måten blir våtkanten trukket litt utover og forhindrer at hårene rubber inn på øyet.

Det er viktig å ikke ta for mye hud vekk, da dette kan føre til det motsatte problemet, Ektropion, hvor det blir for stort mellomrom mellom våtkant og øyet. Hunder med Ektropion er mer utsatt for øyebetennelser da øyet blir overeksponert for trekk, rusk og støv mm. En del raser som feks Flatcoatet retrivere, Sankt Bernadshunder og Mastiffer har dette som et medfødt problem. 

Tinka våknet fint opp etter operasjonen og måtte reise hjem med en skjerm rundt hodet så hun ikke skulle rive opp stingene under øynene. Forhåpentligvis er både ubehaget og irritasjonen på øynene vekke i løpet av kort tid :)

 

Operasjonen er ferdig, det nedre øyelokket er korrigert slik at våtkanten ikke ruller innover og irriter hornhinnen.